Molt bona Pasqua!

 Molt bona Pasqua per a totes i per a tots! Desitjo que hàgiu tingut una bona celebració de la Setmana Santa, dins de les possibilitats que ens deixa fer la situació de la pandèmia. I, sobretot, que estigueu tenint una molt bona celebració de la Pasqua. Vam començar a celebrar la Pasqua el dissabte a la tarda amb la Vetlla Pasqual (aquest any arreu del món les Vetlles has estat de tarda i no de nit), vam seguir ahir amb la celebració de la Resurrecció del Senyor en el diumenge de Pasqua i seguim avui dilluns de Pasqua (no sé si la covid permet anar a menjar la mona) i seguirem fent-ho durant tota la cinquantena pasqual, els cinquanta dies que dura la Pasqua fins a la Pentecosta. MOLT BONA PASQUA DE RESURRECCIÓ!


La fotografia és el començament de la missa del diumenge de Pasqua a l'església de la Mare de Déu de Lourdes a Casablanca.

Jo també he tingut una bona celebració de la Setmana Santa i, encara més, de la Vetlla i del diumenge de Pasqua. Una celebració diferent de les dels altres anys, però molt viscuda i variada en el sí de les comunitats i de les parròquies en les quals ho he celebrat. Vaig començar amb el Diumenge de Rams, naturalment, a l'església de Saint Pie X de Rabat. Em sap greu no tenir cap fotografia. Es va fer tota la celebració dins de l'església, no es podia fer a l'exterior, però va ser molt bonic tothom brandant les branques d'olivera en el moment de la benedicció. Us poso la fotografia perquè identifiqueu l'església que ja coneixeu d'altres vegades que he concelebrat aquí. La fotografia és d'un altre dia, força abans de començar la missa tot fent els preparatius.



La celebració del Dijous Sant la vaig fer a Casablanca a la Residència de germanes gran i malaltes que tenen les Franciscanes Missioneres de Maria. Necessitaven un mossèn per aquell vespre i em van dir si jo hi podia anar. Em va anar molt bé perquè vaig poder celebrar l'Eucaristia del Dijous Sant amb molta tranquil·litat i intimitat, amb persones que necessiten molta cura i atenció. Allí vaig dormir perquè ja era tard per tornar a Rabat; el toc de queda comença a les 21:00, hora que tots hem d'estar a casa. Això em va permetre fer l'Adoració del Dijous Sant a la nit amb la comunitat de les germanes. I també la pregària del Divendres Sant a primera hora del matí. Després ja vaig tornar a Rabat. També em va anar bé la celebració per a espavilar-me més amb el francès. Aquí teniu una imatge d'aquesta celebració del Dijous Sant.


En realitat, la celebració del Dijous Sant l'havia començat a Rabat amb el dinar a la casa dels mossens de la Catedral. Aquest dia també se celebra la institució del ministeri presbiteral (o sigui, dels mossens) per part de Jesús en el decurs de l'Últim Sopar. El rector de la Catedral, que és l'única parròquia que hi ha a Rabat, ens va convidar a dinar als mossens, als germans franciscans i als assistents pastorals que estem a Rabat. Va ser una trobada fraterna molt maca, a més d'un dinar de festa amb l'anyell al forn característic del Marroc. A la fotografia hi ha una noia, la Samira, que és assistent pastoral, i un pastor protestant que és el director de l'Institut Al Mowafaqa, on estudio. La Samira és originària de Guinea Bissau i el director és del Camerun. Com en tantes ocasions, compartim taula persones d'Àfrica, Amèrica Llatina i Europa.


El Divendres Sant vaig participar en la Celebració de la Passió del Senyor a l'església de Saint François de Rabat amb els Franciscans. Vaig fer l'homilia de la celebració en la qual es van anar alternant l'anglès, el portuguès i el castellà. Són les llengües en les quals habitualment es fan les celebracions en aquesta església. També us poso el testimoni gràfic de la celebració d'aquest dia sant.


El dissabte vaig concelebrar a la Vetlla Pasqual a la Catedral de Rabat. Una Vetlla que va començar a les 17:30 i en la que hi va haver quatre baptismes i tres primeres comunions d'adults. Com en gairebé totes les celebracions, la coral ajuda molt a viure-la i a donar-li solemnitat. La va presidir el Cardenal-arquebisbe. Es vivia una joia molt gran que va esclatar amb danses al final de la celebració. Les fotografies en donen testimoni.





En aquesta última fotografia hi podeu veure els qui van ser batejats i van fer la primera comunió.
El diumenge de Pasqua vaig anar a la celebració de la missa a l'església de Casablanca. Aquí s'hi troba la parròquia més gran de l'Arquebisbat. És explicable que sigui la més gran, perquè tot sent minoria els cristians al Marroc, Casablanca és la ciutat més gran del país amb uns quatre milions d'habitants i aquí també s'hi troba el nucli més gran de cristians. La gran majoria són subsaharians que treballen o estudien a Casablanca. També hi ha europeus que hi viuen i hi treballen. La parròquia té un ventall molt gran d'activitats evangelitzadores i catequètiques, de moviments d'Església, l'acció de Càritas és molt ample així com l'acolliment i acompanyament a immigrants, persones que estan a la presó o que tenen altres necessitats. Molts laics i laiques estan implicats en la dinamització pastoral de tantes activitats. Tot conflueix en la celebració litúrgica, molt especialment en l'Eucaristia. Hi ha una coral molt bona amb molts cantaires que fan possible atendre molt dignament totes les celebracions.


La celebració del diumenge de Pasqua va ser impressionant. Va haver-hi quatre baptismes d'infants i hi van participar els tretze joves i adults que varen ser batejats a la Vetlla Pasqual. Els cants de la Coral van ser vibrants i molt participats per tota l'assemblea; el cant de l'Al·leluia de Händel després de la comunió ens va emocionar molt. Va presidir la celebració el Cardenal-arquebisbe, com la tarda abans havia fet a Rabat. Ell té una pedagogia molt bona per a implicar a l'assemblea en la seva homilia i en tota la celebració. Tot ajuda al fet que aquestes celebracions, que són molt llargues, es visquin molt i no cansin els participants. Tot mantenint les distàncies entre les persones, hi va haver molta gent dins de l'església i també molta al carrer. A través de les fotografies també podreu apreciar els vitralls tan preciosos que hi ha en les naus laterals.


I com que no hi manca gairebé res en aquesta parròquia, fa honor al seu nom amb una reproducció de la gruta de la Mare de Déu de Lourdes. Es troba al pati de l'entrada de l'església; moltes persones hi expressen la seva devoció.


Tot això que us he explicat del Tridu Pasqual i de la celebració de la Pasqua, es fa en l'entorn de les esglésies i, sobretot, en el seu interior. Al carrer no hi ha cap signe que estiguem a la Setmana Santa dels cristians. La vida segueix igual, com cada dia, com cada setmana. Dilluns vinent començarà el mes del Ramadà i això ja serà una altra cosa en l'àmbit de carrer, sobretot al vespre si retarden el començament del toc de queda de cada nit. Molta gent ho espera. Ja us ho explicaré. D'entrada, tan sols per aquest mes retarden una hora el rellotge; a partir del diumenge 11 d'abril anirem amb dues hores de retard respecte a vosaltres. Això fa que no hi hagi tantes hores de claror i que pugui ser més suportable el dejuni durant el dia.

Abans de la Setmana Santa vam tenir dues setmanes de curs que no us he explicat. Una setmana va estar dedicada a l'Islam contemporani: els grans debats que avui dia hi ha en el si de l'Islam per a seguir fidels a la tradició rebuda i viscuda al llarg de segles i, al mateix temps, acollir les aportacions que els hi arriben del pensament modern. Hi ha uns personatges molt interessants amb plantejaments molt oberts. I una altra matèria va ser les "figures del diàleg islamo-cristià": un recorregut per la història destacant les persones i moments de la història que han propiciat un intercanvi entre les dues cultures i les dues religions. Aquí va aparèixer en el seu moment històric el nostre Ramon Llull. Hi ha hagut moments molt positius i enriquidors  de relació d'ambdues tradicions religioses. Tant de bo es pugui seguir en aquesta mateixa direcció. Serà beneficiós per a tota la humanitat. L'última encíclica del Papa Francesc, la Fratelli tutti, va en aquesta línia.

Amb l'Institut Al Mowafaqa vam anar a visitar la Rabita Mohammadia des Oulémas. Es tracta d'una institució que promou iniciatives d'estudi i educatives per a un islam obert i tolerant. Organitzen activitats i campanyes educatives orientades als joves i d'altres també a la població en general. Fan estudis adreçats als juristes per a desenvolupar lleis que puguin harmonitzar l'islam amb les noves tendències socials i culturals i amb el desenvolupament dels drets humans. Té la seva seu en un palau molt ben restaurat; ho podeu apreciar en aquestes fotografies.







I aquí us deixo per avui reiterant el desig de què tingueu una molt bona Pasqua. Tant de bo suposi un nou pas en la superació de la situació de pandèmia. Què s'estengui ben aviat la vacunació a tota la població! Jo ja he rebut la primera dosi de la vacuna. Quan us torni a escriure, espero ja haver rebut la segona.

MOLT BONA PASQUA!

Comentarios

  1. Molt bona Pasqua Joan. Molt contenta de saber que t'hi trobés bé en aquesta comunitat. Realment enriquidora per a tu. Una abraçada, Rosalí

    ResponderEliminar
  2. Bona tarda Joan, Estem molt contents que t'hi trobis tant bé. Quanta abundància de vivències! Llegint-te prenem més consciència de la importància que te per a les comunitats musulmanes de Catalunya poder fer les seves celebracions, tal com poden fer les comunitats cristianes al Marroc. Que segueixi i s'extengui la fraternitat entre les diferents creences i Fe que tenim al món. Una abraçada i molt Bona Pasqua! Guillem, Miquel, Montserrat i Xavier.

    ResponderEliminar

Publicar un comentario

Entradas populares de este blog

A reveure, Rabat!

Des de Rabat a Ouarzazate, Tetouan i Tanger

Els primers dies al Marroc